De vleugels van de arend

 

De Vleugels van de Arend

 

   

Arendvleugels zijn sterk, en arenden weten er heel goed gebruik van te maken. Ze weten zonder al te veel moeite tot een grote hoogte op te stijgen. Op honderden meters hoogte kunnen ze rondzweven zonder te klapwieken en zich dan met ongelofelijke snelheid op hun prooi storten. En als die eenmaal gevangen is, kunnen ze zelfs een erg zware prooi nog mee de lucht in nemen. ( Sommige arenden vliegen zelfs met een prooi weg die zwaarder is dan zij zelf ).

 

Als de arend begint op te stijgen wint hij hoogte door te klapwieken. Door deze beweging stroomt de lucht sneller over de bovenkant van de vleugels.

 

Geleerden verdelen de veren van een arendsvleugel in 3 groepen. Elke groep speelt zijn eigen rol bij het laten vliegen van een arend. De meeste arenden hebben vrij grote en brede vleugels, zodat ze zonder veel moeite omhoog kunnen vliegen en kunnen zweven. Met brede vleugels kan een vogel langer in de lucht blijven dan met smalle vleugels. Brede vleugels zorgen voor extra stijgkracht als een roofvogel met zijnprooi wil wegvliegen.

 

Geleerden verdelen de veren van arendsvleugels in 3 groepen.

Dekveren:    Dekveren maken de vleugels aan de voorkant dikker, zodat de lucht aan de bovenkant van de vleugel sneller stroomt. 

Primaire veren:    Primaire veren kunnen als de vingers van een hand gespreid worden om de luchtweerstand te verminderen.

Secundaire veren:    Secundaire veren gaan omlaag om de luchtweerstand te vermeerderen en omhoog om die te verminderen.

 

Om heel hoog te komen 'liften' arenden vaak mee met opstijgende heteluchtbellen die 'thermiekbellen' worden genoemd. Zodra een arend in een thermiekbel terechtkomt hoeft hij alleen maar zijn vleugels uit te slaan om zonder veel moeite omhoog te zweven.

 

Thermiekbellen worden gevormd doordat de zon de lucht vlak boven de aarde verwarmt. Warme lucht is lichter dan koude lucht, dus warme lucht stijgt op. Arenden zweven midden in de opwaartse stroming omhoog. Als de thermiekbel groot is kunnen ze wel tot 5 km hoogte klimmen.

 

 

Home    Introductie

Soorten Arenden    De lichaamsbouw

De vleugels van de arend    Arenden zijn goede jagers

De verschillende voedselsoorten    Baby arenden    Fotogallerij

Win mijn Awards    Gewonnen Awards

Links

 

_____________________________________

Copyright 2000-2004 Wakantanka Webdesign

Do not reproduce any material without permission

 

Free Web Hosting