De lichaamsbouw

 

De Lichaamsbouw

 

 

Het lichaam van de arend is er op gebouwd om te vliegen en prooidieren te vangen. Het moet licht genoeg zijn om op te stijgen en te vliegen, maar ook sterk genoeg om een prooi aan te vallen en mee te nemen. Een arend weegt geen gram te veel. De veren van een grote arend zijn erg fors, maar wegen bijna niks. Een Amerikaanse zeearend heeft meer dan 7000 veren, die samen nog geen 600 gram wegen. Als je er 30 van in je hand zou houden, zouden ze minder wegen dan een stuiver.

 

Arendsvleugels zijn wonderbaarlijk licht. Het wijfje van de zeearend kan vleugels hebben van bijna 2,5 meter breed die toch niet meer dan 900 gram. Dat komt doordat de veren licht zijn en elkaar overlappen, zodat er veel lucht tussen zit. Een arendsvleugel is naar verhouding sterker dan een vliegtuigvleugel.

 

Arendsvleugels kunnen ongelofelijk sterk zijn. Iedere veer word bij elkaar gehouden door meer dan 350.000 haakjes. De gedeelten met haakjes worden haakbaardjes genoemd en de delen waar ze aan vastgehaakt zitten heten boogbaardjes. Elk deel van de veer bestaat uit keratine, hetzelfde materiaal waaruit de nagels en de haren van mensen zijn opgebouwd.

 

Arenden hebben holle beenderen. Op sommige plaatsen in de botten zitten verstevigingen, maar verder zit er alleen maar lucht in. Het lijkt ongelofelijk, maar het skelet van een Amerikaanse zeearend weegt nauwelijks meer dan 275 gram. 

 

Als een arend met zijn vleugels wiekt, dan geeft de neergaande beweging van de vleugels de meeste vliegkracht. Om die reden zijn de spieren die de vleugels naar beneden trekken veel groter dan de spieren die de vleugels naar boven trekken. De vliegspieren zijn voor de arend zo belangrijk, dat ze vaak de helft van het totale gewicht van de vogel uitmaken.

 

 

Home    Introductie

Soorten Arenden    De lichaamsbouw

De vleugels van de arend    Arenden zijn goede jagers

De verschillende voedselsoorten    Baby arenden    Fotogallerij

Win mijn Awards    Gewonnen Awards

Links

 

_____________________________________

Copyright 2000-2004 Wakantanka Webdesign

Do not reproduce any material without permission

 

Free Web Hosting