De verschillende voedselsoorten

 

De verschillende voedselsoorten

 

 

 

Arenden eten in de regel levende prooi - dieren die ze zelf hebben gevangen. Sommige arenden eten bijna elke soort levende prooi, terwijl andere maar een paar soorten eten. Slangenarenden houden zich bij slangen en eten slechts af en toe een kikker of een hagedis. Als levende prooi moeilijk te vinden is, eten sommige soorten arenden aasdieren die al dood zijn als de arend ze vindt.

 

De meeste arenden jagen vanaf een hoog gelegen plek. Dat geldt speciaal voor zeearenden en arenden die in de bossen leven. In plaats van rond te vliegen, zitten ze op een tak of stronk te wachten tot er een prooidier voorbij komt. Dan duiken ze erop. Arendenpaartjes delen hun voedsel vaak.

 

Soms springen ze met een grote plons in het water om een grote vis te vangen. De Afrikaanse zeearend gebruikt zijn vleugels om een vis het ontsnappen te beletten.

 

Geelbruine Afrikaanse arenden hebben waarschijnlijk meer variatie in hun voedsel dan welke arenden ook Hun menu varieert van sprinkhanen en termieten tot dode olifanten.

 

Als een arend zijn prooi heeft gevangen, vliegt hij er meestal mee in een boom, want daar is hij veiliger dan op de grond. Daarom vangen de meeste arenden een prooidier dat kleiner is dan zij zelf - daar vliegen ze gemakkelijker mee weg.

 

In Oost - Afrika jagen arenden zelfs op flamingo's. Ze vallen meestal aan als de grote roze vogels in een zwerm vliegen.

 

Havikarenden zijn in staat om ondersteboven vliegend een prooi te vangen. Ze duiken dan onder een vliegende vogel, draaien zich om en grijpen de vogel met hun klauwen. Toch is deze manier van jagen erg ongebruikelijk. De meeste arenden vallen hun prooi liever van bovenaf aan en bovendien vangen ze hun prooi het liefst op de grond of in het water.

 

Als arenden een levende prooi vangen houden ze hun buit voor zichzelf, hun maatje en hun jongen. Maar als ze aas eten, moeten ze dit vaak met andere dieren delen.

 

Van alle arenden hebben gierarenden de vreemdste  eetgewoonte. Meestal vangen ze geen dieren; ze gebruiken hun scherpe snavel om de noten van een palmboom open te breken en het vettige voedsel op te eten.

 

 

Home    Introductie

Soorten Arenden    De lichaamsbouw

De vleugels van de arend    Arenden zijn goede jagers

De verschillende voedselsoorten    Baby arenden    Fotogallerij

Win mijn Awards    Gewonnen Awards

Links

 

_____________________________________

Copyright 2000-2004 Wakantanka Webdesign

Do not reproduce any material without permission

 

Free Web Hosting