Baby arenden

 

    Baby Arenden    

 

 

Baby arenden zijn klein en hulpeloos als ze uit het ei komen, maar dat blijven ze niet lang. Alle arend ouders zorgen erg goed voor hun jongen en geven ze al het voedsel dat ze maar willen. De jongen groeien dan ook als kool. Steenarenden wegen bij hun geboorte slechts 85 gram. Na 45 dagen wegen ze echter al 40 maal zo zwaar. 

 

Amerikaanse zeearenden en andere grote arenden bouwen duurzame nesten, die grotendeels van dikke takken worden gemaakt.

 

Het nest moet vooral op een veilige plaats komen. Als er geen hoge bomen in de buurt zijn bouwt de arend zijn nest vaak tegen een rotswand. De steenarend schijnt zelfs een voorkeur te hebben voor zo'n plek.

 

Sommige soorten, zoals de steenarend, kunnen 2 of 3 nesten hebben, waarvan ze er echter maar 1 tegelijk gebruiken. De plek waar de jongen komen te liggen, wordt meestal bedekt met bladeren of ander zacht materiaal.

 

Veel soorten arenden gebruiken ieder jaar weer hetzelfde nest, dat steeds maar wordt uitgebreid. Een nest kan heel lang door arendspaartjes worden gebruikt, soms wel honderden jaren. Als een paartje sterft, kan een volgend paartje het nest overnemen en weer uitbreiden. Op die manier kan een nest wel zo groot als een auto worden.

 

Vanaf het moment dat ze zijn uitgekomen duurt het zo'n 65 tot 75 dagen voordat steenarenden gaan vliegen. Tijdens deze periode maakt hun witte donsjasje plaats voor donkere veren.

 

Nadat een wijfjesarend haar eieren heeft gelegt, moet ze vaak lang broeden voordat ze uitkomen. De steenarend moet ongeveer 50 dagen broeden. Af en toe lost het mannetje het wijfje af.

 

Tegen de tijd dat het steenarend kuiken uit wil komen, begint het in het ei al te piepen.

 

Nadat het begint te piepen heeft het kuiken zo'n 15 uur nodig om zijn eerste gaatje in de schaal te pikken. Het diertje heeft daarvoor een speciale 'eitand'.

 

Als het eerste gaatje er eenmaal is, begint het kuiken nog meer zijn best te doen. Maar het kan nog wel zo'n 35 tot 40 uur duren voordat de jonge vogel zich helemaal naar buiten heeft gewerkt.

 

Als het kuikens eindelijk zijn uitgekomen zijn ze meestal erg moe. Ze rusten dan een tijdje uit. Terwijl ze opdrogen worden hun veren donzig.

 

Baby arenden drinken geen melk in plaats daarvan krijgen ze kleine vlees van hun ouders.

 

Vogels hebben een extra ooglid dat het derde ooglid heet. Het is een soort knipvlies. Het oog kan er mee worden schoongemaakt of beschermd. Arenden trekken het vlies vaak over hun pgen als ze hun jongen voeden. Die kunnen dan niet per ongeluk in de ogen van hun ouders pikken.

  

Home    Introductie

Soorten Arenden    De lichaamsbouw

De vleugels van de arend    Arenden zijn goede jagers

De verschillende voedselsoorten    Baby arenden    Fotogallerij

Win mijn Awards    Gewonnen Awards

Links

 

_____________________________________

Copyright 2000-2004 Wakantanka Webdesign

Do not reproduce any material without permission

 

Free Web Hosting