Arenden zijn goede jagers
Arenden komen vrij gemakkelijk aan hun voedsel. Ze kunnen zo goed jagen, dat ze dat meestal maar een paar uur per dag hoeven te doen. De rest van de dag zweven ze maar wat rond of halen voor plezier wat stunts uit. Vaak zijn de lichamen en jachtmethodes van arenden aangepast aan het soort prooi waar ze op jagen.
Slangenarenden hebben korte sterke tenen - precies wat nodig is om kronkelende slangen vast te houden, die gewoonlijk in hun geheel worden verzwolgen.
Sommige dwergarenden vangen kleine prooien. Ze hebben kleinere tenen en klauwen. Geelbruine arenden jagen vaak op bergklipdassen.
Andere dwergarenden nemen grotere prooien en hebben dus grotere klauwen. Kransarenden jagen vaak op apen.
Zeearenden hebben ruwe knobbels op hun tenen waarmee ze een glibberige vis goed vast kunnen houden.
Harpijarenden bezitten reusachtige klauwen (soms wel 13 cm lang), waarmee ze een heel grote prooi kunnen grijpen. Soms jagen ze op herten.
Arenden storten zich niet altijd met een grote snelheid op hun prooi. In plaats daarvan zweven ze ook wel eens langzaam omlaag met gespreide vleugels. Ze dalen daarbij zo zachtjes dat hun prooi ze niet hoort aankomen.
Tijdens het koudste gedeelte van de winter in het hoge Noorden hebben arenden soms moeite om een prooi te nden. In dat geval eten ze praktisch elk stukje vlees dat ze maar kunnen vinden. In Alaska zoeken zeearenden soms zelfs op vuilnisbelten naar voedselresten.
Zeearenden zijn visarenden. Gewoonlijk vangen ze vissen door laag over het water te vliegen en de vissen met hun klauwen uit het water te pakken. Deze manier van vangen kan alleen maar toegepast worden bij vissen die dicht aan de oppervlakte zwemmen.
In de regel jagen arenden alleen of met z'n tweeën. Maar als er op een plaats veel voedsel is, komen ze wel bij elkaar. In Alska vormen honderden zeearenden groepen als er zalm in de rivieren zwemt. De zalmen zijn zwak door hun lange reis stroomopwaarts en dus gemakkelijker te vangen.
Sommige arenden wachten tot pelikanen, reigers of andere vogels iets vangen - en stelen het daarna van ze. De Afrikaanse zeearend duikt dan op de pelikaan. Om het vege lijf te redden zal de pelikaan het voedsel uit zijn bek laten vallen.
Grote arenden kunnen erg hard toeslaan. De slag die een Amerikaanse zeearend zijn prooi toebrengt kan 2 keer zo hard aankomen als de klap van een geweerkogel.
Soorten Arenden De lichaamsbouw
De vleugels van de arend Arenden zijn goede jagers
De verschillende voedselsoorten Baby arenden Fotogallerij
Win mijn Awards Gewonnen Awards
_____________________________________
Copyright © 2000-2004 Wakantanka Webdesign
Do not reproduce any material without permission